luni, 26 decembrie 2011

Masa festiva

Masa festiva la italieni este asemanatoare celei romanesti, cantitatile sunt sensibil mai mici. Si ce se pune pe masa. Aperitivele romanesti sunt stas: salam, sunca, branza, rosii, castraveti, uneori apar si icre sau salata de vinete. La italieni aperitivul este motiv de creatie... uneori nici nu stii ce mananci daca nu intrebi. La fel se intampla cu felurile doi, trei, noi avem friptura si sarmalele, ei inventeaza la fiecare masa ceva nou alaturi de ceva traditional.  Bineinteles ca sunt si italieni care mananca paste de trei ori pe zi dupa cum sunt si romani care stiu sa pretuiasca ce si cat baga in gura, ideea este ca masa nu inseamna doar ce mananci ci si atmosfera in care mananci si felul cum iti alinti toate simturile. Nu este indicat sa crape stomacul, ci sa vezi jocuri de forme si culori in jur, sa atingi obiecte de calitate, sa te desfeti cu parfumuri si arome delicate, sa asculti un cantec si o vorba buna, sa te daruiesti material si spiritual celor dragi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu